Ett päron till farsa och spartips

När jag ändå var inne och petade på gamla filmer som en paus från att läsa om en massa spartips så kom jag på att jag ju måste skriva ett inlägg om världens kanske bästa julfilm – ett päron till farsa. Vem har inte sett denna otroligt roliga film? Chevy Chase gör, enligt mig, sin absolut bästa rollprestation någonsin i denna underbara komedi. Den innehåller alla tänkbara ingredienser för att förstöra julfriden och det har blivit en tradition att samlas kring tv:n och se denna hemma hos mig varje jul. Självklart kan man titta på den närsomhelst på året men det är en speciell känsla att se den på tv på bestämd tid.

Clark Griswold, bara namnet får mig att skratta, som hans rollfigur heter kämpar febrilt med att ordna den perfekta julen. Alla som har sett en amerikansk julfilm vet att amerikanarna går all-in när det kommer till julpyntet och framförallt belysningen. Clark är inget undantag. Han kämpar febrilt med att reda ut de trassliga slingorna och fästa dem över hela hustaket. Men lyser de? Näpp! Under tiden hänger resten av familjen inne i värmen i huset och råkar både en och två gånger, omedvetet, dra ut sladden till Clarks ljusslinga.

Det som skulle kunna ha varit en lugn och fröjdefull jul urartar snart till rena kaoset då hans frus släkt fullkomligen invaderar huset. Det hemska ljudet av barnskrik, hundskall och griniga äldre släktingar fyller det tidigare så harmoniska hemmet. Men trots kaoset och en krävande ljusslinga lyckas han behålla lugnet. För i år har Clark stora planer. Han ska låta bygga en pool. Julbonusen ska finansiera kalaset och han kan redan nu, när han står på taket i kylan, se det färdiga resultatet framför sig. Men bonusen dröjer.

Tiden går, katastroferna och förödelserna avlöser varandra och till slut måste han efterlysa sin bonus. Stackaren får beskedet att bonusen uteblir och det var droppen som fick bägaren att rinna över…

Jag känner verkligen med Chevys rollfigur i den här filmen. Jag älskar julen och drömmer också om att sitta vid en öppen spis och dricka varm choklad i ett pyntat och ombonat hem tillsammans med mina närmaste. Chevy är verkligen i sitt esse i den här filmen. Han lyckas att spegla de där känslorna som rusar genom huvudet på en man i hans situation genom sina bara ansiktsuttryck. Jag både skrattar åt honom och lider med honom på samma gång.

Chevy Chase har gjort ytterligare tre filminspelningar med familjen Griswold. De är också sådär underbart roliga och fyllda med galna händelser av typen ”detta händer bara på film”. Bland annat åker de på semester i Europa tillsammans.  Men min favorit kommer alltid att vara just den här, då de firar jul.

På senare tid har det kommit en ny film där sonen Rusty har blivit vuxen och ska ta med sin familj ut på bilsemester i samma anda som sin far.  Som upplagt för katastrof med andra ord. Jag gillade den, men den inget slår Clark.

Chevy Chase är helt enkelt bäst.

Nu måste jag återgå till sparplanerna igen. Jag är riktigt taggad på att få ner mina utgifter så att jag kan lägga undan en rejäl slant varje månad. Så nu letar jag extrapriser i matbutikerna, ser över mina abonnemang och frostar av frysen för att dra ner på kostnaderna. Vi får se hur mycket jag kan få ihop. Har ni fler bra spartips så maila gärna, jag är öppen för alla förslag, i alla fall nästan.