Tjejen som visste för mycket

tjejen som visste för mycket dvd

Julklappstips: Tjejen som visste för mycket/Foul Play med Chevy Chase och Goldie Hawn på DVD. Finns att köpa hos Ginza för 59 kr.

Tjejen som visste för mycket med Goldie Hawn i huvudrollen är en av mina absoluta favoritfilmer. Jag slukade alla hennes ”tjejen-filmer” när jag var liten och särskilt förtjust blev jag i Tjejen som visste för mycket där Chevy Chase spelar den manliga huvudrollsinnehavaren Tony.

Goldie Hawn och Chevy Chase är två favoriter

Som ni säkert listat ut med tanke på namnet på bloggen så är jag ett stort fan av Chevy Chase, men jag är också ett fan av Goldie Hawn och därför är den här filmen så speciell för mig eftersom bägge två medverkar i centrala roller.

Om Tjejen som visste för mycket

Den engelska titeln på filmen är Foul Play och den kom ut 1978. Det är snart 40 år sen men filmen är fortfarande sevärd! Den har sina kvaliteter och tar en med på en spännande komedi med thrillerinslag baserad på skräckfilmen Mannen som visste för mycket. För att få hela behållningen av filmen bör man därför först se Mannen som visste för mycket och sen Tjejen som visste för mycket. Detta visste jag förstås inte när jag som liten såg filmen för första gången, det uppdagades för mig först när jag i vuxen ålder skulle ha några nostalgiska filmkvällar!

Chevy Chase och Goldie Hawn gjorde faktiskt flera filmer tillsammans efter denna. Bägge kom ut 1980: Tom i bollen och Har vi inte setts förut. Men de filmerna tänkte jag skriva om en annan gång!

Handling

Nu återgår jag istället till Tjejen som visste för mycket som utspelar sig i San Fransisco och bjuder på vansinnesfärder längs de välkända backarna i staden. I dramats fokus står Goldie Hawns rollfigur Gloria som blir indragen i en galen härva när hon plockar upp en liftare som har ett gäng bedragare och konspiratörer efter sig. Liftaren smyger ner en hemlighet i Glorias handväska och snart är galningarna ute efter henne istället. Först blir hon inte trodd när hon berättar om allt som händer henne, men sen börjar bitarna falla på plats och hon får polismannen Tony (Chevy Chase) som beskyddare.

Mer än så här kanske jag inte borde avslöja ifall det är någon av er som vill se filmen! Det är alltid svårt att skriva om film med tanke på att man inte vill förstöra för de som inte sett filmen. Dock behövs nog inte så mycket mer sägas om just den här filmen egentligen, så det räcker nog med detta.

Golden Globe Awards

Både Goldie Hawn och Chevy Chase nominerades till Golden Globe Award i kategorin: Best actress/actor in a motion picture musical or comedy. Ingen av dem vann dock något pris för sin insats. Jag vet faktiskt inte om någon av dem har vunnit någon Golden Globe under karriären men det ska jag ta reda på tills nästa gång jag bloggar!

Fler filmer med Chase nästa år

För Chevy Chase var Tjejen som visste för mycket en av de allra första filmerna han gjorde, efter det har rollistan växt och nästa år kommer ytterligare två filmer släppas. Det ser jag självklart fram emot!